Beeldende kunst is meer dan schilderijen

beeldendekunstSchilderijen, beelden, foto’s en zelfs strips. Het zijn allerlei vormen van beeldende kunst. Zelfs vormen van dans en muziek zijn tegenwoordig onder de noemer beeldende kunst te scharen. De grenzen van het genre zijn aan het vervagen, maar het beeldende staat nog altijd voorop. Er moet iets te zien zijn. De Engelsen hebben het over visual arts.

Het vervagen van die grenzen is iets van de laatste eeuw. Daarvoor werd met beeldende kunst ook daadwerkelijk kunst bedoeld dat alleen uit beeld bestond. De schilderkunst waar ook beroemde Nederlanders zoals Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn in de wereld aan hebben bijgedragen. Maar ook andere beeldvormen, zoals het prenten maken, illustreren en grafische vormgeving valt onder beeldende kunst. Of textielkunst; spinnen, weven, tapijten knopen.

Iedereen heeft iets met beeldende kunst, ook als je schilderijen en bronzen beelden oubollig vindt. Wanneer je een film kijkt, ben je namelijk ook bezig met kijken naar beeldende kunst.

In de twintigste eeuw veranderde de beeldende kunst. Er werd geëxperimenteerd met allerlei vormen. Muziek en performance werd bijvoorbeeld belangrijk. Wat zien we daarvan terug in de hedendaagse kunst en zelfs gewoon op straat?

Wat te denken van bodyart? Piercings en tatoeages bepalen steeds vaker het straatbeeld. Mensen laten met hun eigen lichaam zien wat ze mooi vinden. Door zichzelf te laten ‘beschilderen’ met tatoeages, maar ook implantaten zijn hier een vorm van.

Iets anders is bijvoorbeeld een performance. Dat zie je in theaters, wanneer bewegingen belangrijker zijn dan gesproken taal. Met andere woorden; er wordt iets uitgebeeld. Dit zie je natuurlijk ook buiten met straatartiesten of flash mobs, waarbij ineens tientallen mensen dezelfde dans beginnen te doen.

Met de computer kan tegenwoordig ook van alles worden gemaakt. 3D-artiesten maken levensechte objecten, dieren of zelfs mensen. In games kom je in complete digitale werelden terecht. Allemaal gemaakt door digitale kunstenaars. Beeldende kunst is vandaag de dag dus veel meer dan alleen schilderijen. Iedereen kan er van genieten.