Bekende Nederlanders uit de beeldende kunst

Kunst is één van de dingen waarin Nederland voorop loopt. De geschiedenis van bekende kunstenaars uit ons land is een lange en succesvolle. Waar het in het verleden vooral schilders uit verschillende stromingen waren, putten de beeldende kunstenaars van nu uit een nóg breder palet van kunsten, zoals fotografie en architectuur. Enkele bekende Nederlandse beeldende kunstenaars uitgelicht.

Rembrandt van Rijn
Eén van de Hollandse meesters, die nauwelijks nog een introductie behoeft. Zijn bekendste werk is het enorme schilderij De Nachtwacht, dat in het Rijksmuseum in Amsterdam te zien is. Rembrandt van Rijn leefde in de zeventiende eeuw en was een kunstschilder van de Barok-stroming. In zijn leven maakte hij ongeveer 300 schilderijen, evenveel etsen en tweeduizend tekeningen. Hij maakte voornamelijk portretten en historische schilderijen.

Rembrandt(1)

Vincent van Gogh
Nog een bekende schilder. Vincent van Gogh leefde ruim tweehonderd jaar later dan Rembrandt en zijn werk wordt het postimpressionisme genoemd. Van Gogh is bekend om zijn wat zwaarmoedige werken zoals De aardappeleters, maar ook het kleurige, streperige werk. Hij werd pas na zijn dood echt beroemd, waarschijnlijk heeft hij in zijn leven slechts één schilderij verkocht. Inmiddels is er een heel museum aan hem gewijd: het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Anton Corbijn
Beroemd is ook Anton Corbijn, die veel met bekende mensen werkt. Hijzelf is daardoor bekend geworden. Zijn fotowerk voor rocksterren en andere muzikanten, zoals David Bowie, Clint Eastwood en Miles Davis. Hij portretteerde ook koningin Beatrix voor haar 70ste verjaardag. Corbijn maakte platenhoezen, waaronder de bekende Joshua Tree van U2. Inmiddels regisseert hij ook films, zoals Control, over Joy Division zanger Ian Curtis en later The American met George Clooney.

Gerrit Rietveld
Gerrit Rietveld was een Nederlandse architect, grafisch ontwerper en maakte meubels. Hij was lid van kunststroming De Stijl en pionier van het Nieuwe Bouwen. In Amsterdam staat nu de Gerrit Rietveld Academie voor beeldende kunsten.

Herman Brood
Herman Brood was sex, drugs & rock ‘n’ roll. Hij was zanger, kunstschilder en acteur. Muzikaal was hij op meerdere vlakken actief en dat was hij ook op het gebied van alcohol en drugs. In 2001 overleed hij na een sprong van het Hilton-hotel in Amsterdam. Er kwam een tentoonstelling in met de kunst van Brood. Zeer herkenbaar, groot, gekleurd, populair en eigenzinnig waren zijn schilderijen en zeefdrukken.