Gerrit Rietveld nog steeds een voorbeeld in de beeldende kunst

opnamedatum: 14-12-2006Gerrit Rietveld was één van de meest bekende Nederlandse beeldende kunstenaars, de architect en ontwerper overleed in 1964. Hoewel kleinzoon Egbert pas 3 jaar oud was toen zijn opa overleed, heeft hij mooie herinneringen aan hem: “Zijn stem, ook die is mij bijgebleven. Hij had een heel warme, wat hoge stem, die ik jaren later weer terug hoorde in een museum.” Voor de serie ‘De appel en de boom’ (PDF) vertelt hij over zijn grootvader.

Rietveld by Rietveld

In 1972 werd de familie benaderd door Cassina, een meubelfabrikant. Deze fabrikant kreeg toen het alleenrecht om de ontwerpen van Rietveld opnieuw uit te brengen. Al snel raakte Egbert betrokken bij de productie van de meubels en discussies over de uitvoering. Hij wilde verder in de lijn van zijn grootvader: alles zo gemakkelijk mogelijk doen.

rietveld-by-rietveld

Rietveld by Rietveld

En zo gebeurt het dan ook, sinds 2004 runt Egbert samen met zijn achterneef Ries Seijler het bedrijf Rietveld by Rietveld. Dit omdat Cassina maar 5 meubels die door Rietveld ontworpen zijn uitbrengt; “Het oeuvre van mijn opa is véél omvangrijker”, legt Egbert uit. “Wij willen zijn gedachtegoed verder verspreiden”, vertelt hij aan verzekeringscoöperatie DELA.

In de voetsporen van Rietveld

Voor wie in de voetsporen wil treden van Rietveld, is er sinds 1924 de Gerrit Rietveld Academie. Al jaren heeft de academie internationaal gezien een hoge status, de hogeschool voor beeldende kunst en vormgeving staat bekend om haar eigenzinnige en autonome karakter.

In de familie Rietveld is Egbert niet de enige die in de voetsporen van zijn grootvader treedt: “Mijn zus Mieke heeft ‘gewoon’ haar eigen huis gebouwd. We hebben allemaal het nodige geërfd van onze grootvader!”

Reacties zijn gesloten.