Tips voor de koper

Kunst is prachtig om te zien in een museum of galerie, maar wat nu als je dat ene mooie werk thuis wilt ophangen? Hoe doe je dat? Waar moet je op letten? Waar kun je terecht? Met onderstaande tips kun je je alvast verdiepen in het kopen van kunst, voordat je in de buidel tast.

kunst

Prijs
Wat zegt de prijs van een kunstwerk eigenlijk? Het is vaak zo dat hoe beter het werk in staat is, hoe hoger de waarde is. Vooral bij oude, traditionele kunst is dat het geval. Kijk of er iets ontbreekt, dat er vlekken of scheuren zijn of dat er iets is gerepareerd. Het is ook zo dat als een werk lastig te krijgen is, de prijs omhoog schiet.

Collectie
Als je kunst wil kopen voor een collectie, om later misschien door te verkopen voor een hogere prijs, is het soms lastig te bepalen of je de juiste prijs betaalt. Vooral bij kunstenaars die ‘in opkomst’ zijn, maar nog weinig werk hebben geveild. Als ze echt in opkomst zijn, zie je dat maanden later in de prijzen die inmiddels gestegen zijn. Bij kunstenaars waarvan de prijzen over langere tijd hetzelfde blijven is het niet waarschijnlijk dat ze snel populairder zullen worden en nog in waarde gaan stijgen. Maar als je echt goed advies hierover wilt, kunt u iemand vragen die een schatting maakt voor jou, of websites en vakliteratuur bekijken. Om een collectie aan te leggen zul je soms wat research moeten doen om de perfecte werken in je bezit te krijgen. Let ook op vervalsingen!

Artotheek
Maar als je gewoon iemand bent die mooie kunst boven de bank in de woonkamer wilt hangen, kun je ook terecht bij galeries of de Kunstuitleen of arthoteek. Hier kun je beeldende kunst lenen, van canvas tot beeldhouwwerken van zowel bekende als minder bekende kunstenaar. Je betaalt een bedrag, leent een werk voor een tijdje en brengt het daarna weer terug. Vaak kun je objecten ook kopen.